Странник

В село замръкна странник. Приютиха го в една къща за през нощта. Никой не го разпитваше за нищо – говореха си всекидневни неща. Сложиха масата и споделиха вечерята с него. Децата скритом го поглеждаха, докато лакомо лапаха от паниците си.

Когато се заситиха, жените станаха да раздигат трапезата, а мъжете се облегнаха назад да изпушат по тютюн. Огънят хвърляше отблясъци през процепа на печката. Разговорът заглъхна и всички обърнаха погледи към странника. Той знаеше какво се очаква от него. Огледа светналите от любопитство детски лица и стаения интерес в очите на възрастните и започна да разказва.

Говореше за далечни места, за чужди нрави и обичаи, за земи, където дори хората изглеждат различно. Говореше за странни животни и страшни зверове. Описваше приключения и опасни премеждия. Разкрасяваше, както се полага на добрия разказвач, попаднал на благодатна публика. Големите се подсмихваха, когато усетеха, че ги баламосва, но и те, и децата продължаваха да слушат с интерес. Смееха се или се напрягаха стреснато, преживявайки историите на разказвача. Питаха го виждал ли е това или онова. Разпитваха за чудати неща, чути кой знае от кого.

Вечерта се изтърколи неусетно и най-сетне домакините казаха, че е време за сън. Децата унило се заизнизваха към постелите си с недоволно мърморене. Постелиха на госта на земята и всички легнаха да спят.

На сутринта странникът тръгна по тъмно. Затвори вратата след себе си и продължи по своя път, понесъл освен храната за изпът и малко от чуждия домашен уют.

През следващите дни децата щяха да играят различни, изпълнени с приключения игри. И всички до едно щяха да се заричат пред себе си, че ще станат странници, точно като мъжа от предната нощ.

На сутринта възрастните поприказваха за чутото от госта им. Цъкаха с език, клатеха глава едновременно неодобрително и удивено. Накрая някой каза: “Ей, свят широк – всякакви неща има!”. После всеки се захвана с всекидневната си изнурителна работа.

Advertisements

One response to “Странник

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: